Geschiedenis

Maya afbeelding van het schenken van chocolademelkChocolade bestaat al vele eeuwen. De maya's in het Amazonegebied in Zuid-Amerika, die in 300 na Christus al geloofden dat cacaobonen een geschenk van God waren, maakten van de bonen een chocoladedrank xocolatl. Deze drank gaf hen uitzonderlijke passie, die hen zowel in bed als op het slagveld tot uitzonderlijke prestaties dreef. Pas in de Middeleeuwen kwam cacao naar Europa. Chocolade in zijn huidige vorm kennen we sinds 1828. De Nederlander Coenraad van Houten vond een hydraulische pers uit waarmee hij 50% van de cacaoboter uit de cacaoboon kon persen. Het restant werd vermalen tot cacaopoeder dat, gemengd met suiker en gesmolten cacaoboter, werd verwerkt tot eetbare chocolade.

Produktieproces

Het fabricageproces zoals het in onze moderne tijd wordt uitgevoerd, verloopt als volgt. Allereerst worden de cacaobonen gefermenteerd en gedroogd op de plantage waar ze vandaan komen. Als de bonen aankomen in de fabriek worden ze allereerst schoongemaakt en gesorteerd.

Theobroma CacaoDaarna worden de bonen geroosterd om de smaak en geur te bevorderen en de kleur te verrijken. De dop komt na het roosteren gemakkelijk los en wordt verwijderd. De boon zelf wordt ook gedroogd zodat hij gemakkelijk gemalen kan worden. Het roosteren is een kritiek proces; elke soort heeft een specifieke roostertemperatuur en het roosteren zelf mag niet te kort of te lang duren om een goede smaak te garanderen.

Na het roosteren volgt het schillen en wannen; de schil wordt gekraakt en vervolgens van de zwaardere kern geblazen. Hierna wordt er een mengsel van verschillende soorten bonen samengesteld. Dit is voor eetbare chocolade ingewikkelder dan voor cacaopoeder, omdat elke boon zijn eigen karakteristieke smaak aan de melange geeft. Net zoals een wijnmaker verschillende druiven mengt, zo mengt een chocolatier twee, drie of meerdere soorten samen voor zijn eigen - strikt geheime - formule.

Nadat de melange is samengesteld worden de bonen gemalen tot een pasta waarna een tweede persing volgt om de deeltjes te malen tot de gewenste grootte. In tegenstelling tot olijven waarbij de eerste persing leidt tot olijfolie met de hoogste kwaliteit en de tweede persing een olijfolie geeft van mindere kwaliteit, geeft de tweede persing bij chocolade de chocolade zijn structuur. Grote deeltjes geven grove chocolade, heel fijn gemalen deeltjes geven plakkerige chocolade.

Cacaobonen en gemalen cacaomassaHet verdere produktieproces is afhankelijk van het eindprodukt. Voor cacaopoeder volgt extractie van een groot deel van de cacaoboter en maling van de broden die ontstaan door de extractie. Voor eetbare chocolade wordt een pasta gemaakt van geroosterde en gemalen cacaoboonkernen, verpulverde suiker en cacaoboter. Soms voegt een producent lecithine toe, een goedkopere vervanger van de kostbare cacaoboter. Voor melkchocolade wordt gecondenseerde melk toegevoegd.

De verkregen chocoladepasta wordt vervolgens verfijnd door het te malen tussen een vijftal rollers, te vergelijken met een pastamachine voor het vervaardigen van tagliatelle; als de chocoladepasta uit de laatste roller komt, dan is deze flinterdun. Hierna volgen nog het concheren, het tempereren en het gieten van de chocolade. Tijdens het concheren wordt de chocolade geschommeld en gewreven tot het stadium van fluweelachtige zachtheid is bereikt. Ook worden tijdens het concheren extra smaken toegevoegd, zoals vanille, kruidnagel of kaneel. Tijdens het tempereren wordt de chocolade al roerend snel gekoeld, zodat de verschillende soorten vetten in de cacaopoeder gelijkmatig worden verdeeld. Chocolade die voor repen is bedoeld, wordt hierna in gietmachines gedaan. Chocolade voor bonbons wordt in een vormenmachine gedaan.

Huize Geers vervaardigt bonbons met chocolade van hoge kwaliteit en de bonbons worden met de hand gemaakt. Er zijn doorhaalbonbons en vormbonbons met diverse vullingen. Zo is Huize Geers de exclusieve vervaardiger van de Schrobbelèr bonbon en de bierlikeurbonbon. Ook heeft Huize Geers een lijn met kruidenbonbons waarbij kruiden als anijs, kaneel, nootmuskaat en lavendel gebruikt zijn. Binnenkort hoopt Huize Geers workshops te kunnen geven, waarbij u uitleg krijgt over de vervaardiging van bonbons.

Spreekbeurt informatie

Speciaal voor spreekbeurten op school is op afspraak onze leskoffer gratis te leen, onder de voorwaarde dat u hem zelf komt ophalen en terugbrengt. Bij het ophalen betaalt u een borg van 50 euro, die u uiteraard terug ontvangt als u de koffer onbeschadigd terugbrengt.

In de onderstaande foto ziet u een uitstalling van de inhoud. Mail of bel ons voor meer informatie en voor de beschikbaarheid van de koffer.

De spreekbeurten koffer

De koffer bevat onder andere: